maandag 12 juni 2017

Een eigen smart systeem

Hoe bouw je een betaalbaar smart home-systeem, dankzij losse toepassingen als ENGIE Electrabels slimme thermostaat boxx en Philips' Hue-lampen? Dat was het onderwerp van een 'meetup' van technologiesite Tweakers in het Mechelse Technopolis.

Volledig geïnstalleerd domaticasysteem

Een volledig geïnstalleerd domoticasysteem kost 10.000 tot 30.000 euro. Maar wie over een beetje handigheid beschikt, en de juiste producten in huis heeft, kan dat makkelijk zelf.

Dat vertelde 'oppertweaker' Femme Taken in het Mechelse Technopolis tijdens een 'meetup' van Tweakers, de technologiesite die hij in 1998 oprichtte. Taken kocht een tiental jaar geleden een boerderij uit de 17e eeuw, in het oosten van Nederland, en heeft dat inmiddels omgetoverd tot het slimste huis van Nederland.

Oplossingen 

En nu kwam hij vertellen hoe iemand anders, met oplossingen die gewoon in de winkel of online te vinden zijn, zo'n betaalbare smart home kan maken. "Je kunt dat gewoon zelf", zei Taken. "Wie een beetje technisch verstand heeft kan iets vergelijkbaars doen als wat een bouwvakker of een timmerman doet, maar dan met technologie."

Ook in zijn eigen huis gebruikte Taken doe-het-zelfoplossingen als het IP-Symcon-systeem, een Raspberry Pi-minicomputer of Zigbee Light Link, een softwarestandaard voor het bedienen van lampen in het huis. Maar in essentie is het aanbod erg breed, zegt hij: er bestaat bijvoorbeeld ook gratis domoticasoftware, zoals Domoticz. "Je vindt een hoop verschillende gratis software-oplossingen in het 'open source'-circuit, en interessante elektronicaproducten vind je makkelijk op sites als AliExpress", zegt Taken. "3D-printing is ook handig om goedkoop behuizingen te maken voor kabels en sensoren."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten